Slanuša

Opis

Za testo:
450 g brašna
1/2 kockice alfa kvasca
1 kašičica šećera
50 ml voda
50 ml ulje
100 g kisele pavlake
1 kašičica so
Za prelivanje:
1 kašika brašna
3 kašike voda
1 kašičica so
na vrh noža prašak za pecivo
Za premazivanje:
po potrebi ulje
Priprema:
Alfa kvasac rastvlriti u mlakoj vodi,,dodati 50 g brašna,šećer,izmešati i ostaviti da odstoji 10 minuta.Zatim dodati ulje,kiselu pavlaku,so i postepeno dodajući preostalo brašno(400 g) zamesiti testo.Prekriti providnom prianjajućom folijom i ostaviti da odstoji 45 minuta.Nakon toga,testo premesiti na pobrašnjenoj radnoj površini formirajući jufku.
Jufku razviti formirati dugačak valjak.
Tepsiju premazati uljem,pripremljeni valjak od testa,staviti u sredinu tepsije,pa u krug uvijati testo.Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji 45 minuta.Peći u dobro zagrejanoj rerni na 200 stepeni 20 minuta.Za prelivanje:U činiju staviti brašno,dodati prašak za pecivo,vodu,so i izmešati.
Izvaditi tepsiju iz rerne,pa smesom za prelivanje preliti pecivo(šarati) i vratiti u rernu na 2-3 minuta.
Gotovu slanušu izvaditi iz rerne,premazati uljem i ostaviti da se prohladi.
Slanušu poslužiti.
KOMENTAR:Miriše na proleće,zato je ovo moj omiljeni prolećni recept.Probajte,nećete se pokjajati.Ukusno,lisnato pecivo koje ćete sigurno zavoleti.

0
0

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam