Slavski kolač

Objavljeno 20.12.2021. od Julijana Vasic

Opis

Testo:
600g brašna
1dl ulja
korica 1 limuna
1 kašicica soli
1 kašicica limunovog soka
Šare:
150g brašna
100g gustina
50g soli
Priprema:
Otopiti kvasac u vodi, dodati po jednu kašicicu šecera i soli i ostaviti da nadodje. Zamesiti testo. Pustiti da naraste 30 minuta na sobnoj temperaturi. Testo podeliti na 4 veće jufke i dve manje.Rastanjiti jednu i staviti kao podlogu na dno šerpe.
Četiri jufke poređati u obliku krsta i u sredini staviti jednu jufku.Sve spojiti pletenicama i ukrasiti šarama. Prekriti krpom i ostaviti da naraste. Peći na umerenoj vatri od oko 180 stepeni, oko 30 minuta, a onda tišati na tihoj vatri još nekih 10 minuta.
Šare za kolač se mese od mrtvog testa, koje je mesavina belog brasna, gustina i soli.Gotov kolač premazati šećerom (50g) i vodom (1dl), koji je prethodno ušpinovan da kolač dobije sjaj.

0
0

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam