Sonjina praznična pogača

Objavljeno 06.12.2016. od Ana Lović

Opis

Sastojci (8 osoba)
650 g brasna TIP400
20 g svežeg kvasca
125 ml mleka
125 ml vode
50 ml jogurt
50 ml ulja
1 jaje
2 kašičice šećera
2 kašičice soli
70 g putera ili margarina za premazivanje kora
1 jaje za premazivanje
susam za posipanje
Aktivirati kvasac u malo toplog mleka uz dodatak malo šećera. U vanglu za mešenje sipati sve tečne sastojke (smlačene), jaje, so, ostatak šećera i aktiviran kvasac. Postepeno dodavati prosejano brašno uz neprekidno mešanje varjačom. Kada krene da se formira kugla, ostaviti varjaču i domesiti rukom. Ostaviti testo da odmara oko 10-15min.
Izručiti ga na pobrašnjeni radni sto i podeliti na 4 dela. Svaki od ovih delova razviti u krug prečnika oko25cm. Tri kore premazati otopljenim puterom (margarinom) i složiti jednu na drugu (poslednja se ne premazuje). Prebaciti na krug od papira za pečenje koji treba da je malo veći od prečnika tepsije (ja koristim tepsiju prečnika 26 cm).
Rakijskom čašicom označiti krug u centru. Od oboda tog kruga ka ivici oštrim nožem iseći na 8 jednakih delova. Sada svaki od njih podeliti na još 3 dela i uplesti kao pletenicu (truditi se da presek bude okrenut na gore kako bi se listala pri pečenju). Ovo ponoviti i sa preostalim osminama, ali seći jednu po jednu posle svakog pletenja.
Zajedno sa papirom pažljivo prebaciti u podmazanu tepsiju. Pokriti i pustiti da raste 20-30 min. Pre pečenja premazati umućenim jajetom i posuti susamom. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200C oko 25-30min. Pečenu odmah izvaditi na rešetku za hlađenje i pokriti kuhinjskom krpom.

0
0

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam