Štrudla sa džemom od šipka
Opis
Za testo:
500 g brašna
250 ml mleka
100 ml ulja
2 jajeta
1/2 kockice svežeg Vrenje kvasca
1/2 kašičice soli
5 kašičica šećera
Za nadev:
Po potrebi džem od šipka
Za premazivanje:
1 žumance
nekoliko kapi ulja
Za posipanje:
po potrebi šećera u prahu
Priprema:
U 250 ml mlakog mleka razmutiti kvasac i dodati mu kašiku šećera, pa ostaviti da naraste 15-tak minuta. U dublju vanglu sipati brašno, pa mu dodati nadošli kvasac, jaja, ulje, šećer i so. Umesiti glatko testo. Zatim sjedinjeno testo još malo premesiti rukama na pobrašnjenoj radnoj površini, i onda ga podeliti na 2 jufke. Jufke prekriti krpom i ostaviti ih da miruju 45 minuta. Nakon toga jufke istanjiti oklagijom što više možete, pa zatim celu površinu obilno premazati džemom od šipka. Urolati i staviti u podmazan pleh. Štrudle premazati umućenim žumancem u koje smo stavili nekoliko kapi ulja. Peći ih u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 45 minuta. Gotove štrudle malo poprskati vodom, prekriti suvom krpom i ostaviti da se ohlade. Štrudle posipati šećerom u prahu.
Po receptu Marine Zdravković
Komentari