Turska pogača
Opis
Potrebno je:
200 ml jogurta
200 ml mleka
200 ml kisele pavlake-vrhnja
200 ml ulja
2 kašike šećera
2 kašike soli
4 jajeta
50 g svežeg Alpha kvasca
1 prašak za pecivo
1400 g brašna (T-400 meko)
125 g putera (za premaz)
susam (za posipanje)
1 belance (za premaz)
Priprema:
Mleko, pavlaku i jogurt izmešati i smlačiti na ringli, pa u to dodati kvasac, šećer i 8 kašika brašna.
Pustiti da nadođe, zatim u veću činiju staviti brašno, so, ulje, prašak za pecivo, jaja i dodati nadošli kvasac. Umesiti fino testo, pa pustiti da nadođe.
Kada je nadošlo premesiti i pustiti da još jednom nadođe, zatim testo razviti na pouljenoj radnoj površini i vaditi krugove većom ili manjom činijom, pa svaki krug razviti po dužini. Svaki krug iseći nožem po dužini na više mesta, zatim 125 g putera otopiti, pa svaku pogačicu premazati i smotati u krug.
Smotanu pogačicu premazati belancetom, posuti susamom.
Peći na 200 stepeni 25 minuta. Prijatno!
SAVET PLUS: OVE POGACICE MOGU DA SE PRAVE PRAZNE A MOGU SE NAMAZATI SA SIROM UVITI I PEĆI
Prema receptu Dijane Popović
Komentari