Ukusna šarena pogača
Opis
Prvo testo:
500 g brašna
20 g kvasca
250 ml mleka
1 kašičica šećera
1,5 kašičica soli
100 g margarina
Drugo testo:
500 g brašna
20 g kvasca
250 ml mleka
1 kašičica šećera
1,5 kašičica soli
160 g ajvara
Ostalo
300 g sitnog sira
1 jaje
20 g susama
50 g margarina
Prvo testo: Razmutiti kvasac u malo toplog mleka (uzetii od ukupne količine mleka). Dodati šećer pa ostaviti da nadođe. Nadošli kvasac pomešati sa ostatkom mleka, dodati omekšali margarin i brašno pomešano sa solju. Umesiti testo pa ga ostaviti da naraste.
Drugo testo: Sve isto uraditi kao i kod prvog testa samo sto se ovde umesto margarina dodaje ajvar. Takođe umesiti glatko testo da nije ni previše mekano, a ni tvrdo. Ostaviti ga na toplom mestu da naraste.
Razviti i jedno i drugo testo. Svako testo iseći na trake sirine oko 2 cm. Na svaku traku staviti sitan sir i svaku traku uviti u valjak, pa je umotati spiralno. Ređati u podmazanu tepsiju naizmenično. Prvo beli valjak pa onda narandžasti i tako sve u krug dok ima testa.
Razmutiti jedno jaje pa premazati pogaču, posuti je susamom i preko rasporediti margarin isečen na listiće.
Ostaviti još 15 minuta da stoji dok se ugreje rerna. Staviti pogaču da se peče oko 30 minuta na 200 stepeni.