Vasilica

Objavljeno 26.01.2019. od Verica Poznanovic

Opis

Vasilica

14.01. slavi se Mali Božić, odnosno Vasiljevdan i proslava Nove godine. Vasilica je ime dobila po svetom Vasiliju. Mogu biti i slane i slatke, ali jedno im je zajedničko, mese se sa mnogo ljubavi i jedu tople na Mali Božić! U Srbiji se kolači nazvani vasilice spremaju od kiselog ili lisnatog testa, a i jedni i drugi se prelivaju medom.

Zamesite vasilicu izađite napolje i pogledajte u nebo.

Potrebno je:
20g kvasca,
1 kašičica šećera,
1 kg brašna,
1 kašičica soli,
500ml mlake vode i
50ml ulja.

Priprema:
Kvasac stavite da nadodje sa kašičicom šećera i brašna u malo mlake vode.
Pomešajte ga sa brašnom, solju i vodom pa zamesite testo. Ostavite da naraste oko pola sata pa premesite. Ostavite još oko pola sata da odmara, podmažite i brašnom pospite tepsiju stavite testo i pecite na 220 stepeni oko 40 minuta, smanjite na 160 stepeni i pecite još oko 20 minuta.

0
0

Povezano

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam