Vekna sa kačkavaljem

Opis

Za testo:
400 g brašna
20 g Alfa kvasca
1 kašičica šećera
1/2 kašičice soli
100 ml mleko
180 g jogurta
3 kašike ulje
Za nadev:
150 g kačkavalja
Priprema:
U mlakom mleku rastvoriti Alfa kvasac,dodati šećer,1 kašiku brašna,izmešati i ostaviti da odstoji 10 minuta.
Brašno usuti u dublju posudu,dodati nadošli kvasac,jogurt,posoliti,dodati ulje i zamesiti testo.
Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da nadođe.
Nadošlo testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu,premesiti i oklagijom razviti u oblik pravougaonika.
Jednu stranu testa zarezati oštrim nožem na 6 mesta.
Po testu rasporediti krupno rendani kačkavalj.
Urolati,počevši od dela testa koji nije zasečen,ka zasečenom delu testa.
Urolano testo staviti u uzdužni kalup obložen pek-papirom.
Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji 15 minuta.
Peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 40 minuta.
Gotovu veknu izvaditi iz rerne,poprskati vodom,prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi.
„Neka ova vekna na Vašoj slavskoj trpezi bude,njime obradujte sebi drage ljude.Uz Alfa kvasac sve se lakše sprema,najbolji je-njemu ravnom nema.Živi da ste i zdravi,da se uz Alfa kvasac sve pravi i da se uz razna peciva sa Vama slavi.Možda mi pisanje stihova i nije jača strana,ali jedno sigurno znam-Alfa kvasac je bez mana.Pozdrav svima koliko Vas ima“.

0
0

Povezano

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam