Vlasinski zeljanik

Objavljeno 27.10.2017. od Sandra Markovic

Opis

Potrebno je za testo:
500 ml vode
1 kašika šećera
2 jaja
50 ml ulja
2 kašike soli
1 kesica praška za pecivo
brašno po potrebi

Potrebno je za nadev:
250 g zelja
5 jaja
1b struk praziluka
150 g kozijeg sira
1 čaša kisele pavlake
3 kašike griza
soli po ukusu
Za premazivanje testa:12 kašika masti
Priprema:
U mlaku vodu dodati šećer, so, ulje, razmućena jaja, prašak za pecivo, pa postepeno dodavajući brašno umesite glatko i meko testo. Testo pokrijte krpom i ostavite 15 minuta na toplom da narasta. Naraslo testo premesite i podelite na 9 jufkica.
Zelje oprati, očistiti i sitno iseckati. Praziluk sitno iseckati. Jaja umutiti, sir izmrviti, dodati kiselu pavlaku i griz, pa sjediniti sa zeljem i prazilukom. Lepo promešati da se svi sastojci sjedine.
Svaku jufkicu razvući do veličine tanjira, premazati je sa malo više od 1 kašike masti i ređati jednu na drugu. Na jedno mesto naslagati 6 jufkica, a na drugo 3 jufkice (poslednje se ne premazuju mašću) .
6 jufkice razvući u veliku koru i staviti u tepsiju podmazanu mašću, tako da krajevi kore vire sa svih strana tepsije. Preko kore rasporediti nadev.
Preostale 3 jufkice razvući u koru veličine tepsije i staviti preko nadeva. Krajeve donje kore razvući do sredine gornje kore.
Zeljanik peći na umerenoj temperaturi dok ne dobije zlatnožutu boju. Pečen zeljanik pokriti vlažnom krpom i ostaviti 15 minuta da se prohladi. Služiti toplo uz kiselo mleko. Prijatno!

0
0

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam