Malina – nežna vitaminska bomba i zbog čega je sve možemo voleti

U letnjem periodu, maline su vrlo aktuelna tema među našim sugrađanima. Dok jedni vole da se slade ovim nežnim, zdravim, rumenim voćem, drugi se trude da ono i opstane na tržištu pored mnogih poteškoća među kojima su i klimatske oscilacije.

Od legende o poreklu malina do današnje upotrebe

Da li ste znali da je, prema grčkoj mitologiji, malina Zevsu spasila život? Kada je otac, inače vrhovni bog Hron, želeo da ubije Zevsa, majka ga je sakrila upravo u žbunu maline i na taj način ga spasila.

U srednjem veku se malina upotrebljavala najviše u medicinske svrhe, a mogli su da je koriste samo bogati.  Tek od 18. veka gajenje malina se proširilo i na ostale društvene klase i više nisu bile privilegija bogatih.

Šta se krije iza ruže?

Maline pripadaju porodici ruža i u trnovitim žbunovima koji lako mogu da rastu čak i pored puta, uz šume ili u vrtovima, krije se nežni plod bogat vitaminima. Starosni vek maline u proseku je od 8 do 14 godina, ali može da dosegne i do 20 godina. 

Iako slatka, njena kalorijska vrednost je vrlo mala i zbog toga se može konzumirati bez brige o broju unetih kalorija. Takođe, malina je bogata vitaminima C, B, E, K, a sadrži i veliki broj minerala, naročito kalijum, čak i kada konzumirate količine manje od preporučenog dnevnog unosa.

Još jedna prednost maline u odnosu na drugo voće jeste antioksidativna aktivnost koja je, kako prenosi časopis BioFactors,  50% veća od aktivnosti jagode, za 10% veća od paradajza i za 3% veća od kivija. Zanimljiv podatak je i taj da se antioksidativna aktivnost ne gubi kada je malina smrznuta ili u obliku džema. Redovna upotreba maline, našem organizmu može da omogući energiju, pravilno funkcionisanje nervnog sistema kao i krvnih sudova. Preporučuje se za poboljšanje krvne slike kao i apetita kod dece.

Sok od maline

Na prvi pogled, sok od maline uz nekoliko kockica leda, odlično je letnje osveženje – naročito ako je u pitanju domaći sirup bez konzervansa. Prema rečima narodne medicine, sok od maline je dobar za suzbijanje bolova u želucu i crevima, a potom i za pročišćavanje sistema za varenje. Takođe, može biti od velike koristi prilikom lečenja urinarne infekcije. 

Priprema soka od maline nije previše komplikovana. Potrebno je prvo dobro oprati maline, pomešati ih sa šećerom i limuntusom u određenoj razmeri,  a zatim ostaviti da odstoje 24 časa. Nakon toga, vodu bi trebalo prokuvati i ohladiti, a zatim je dodati u smesu malina i šećera. Mala tajna velikih majstora je u tome da je za kraj potrebno procediti sok kroz gazu kako bi se odstranili svi ostaci od voća i – voilà, sok je gotov. 

Čaj od maline

Čaj skuvan od listova maline povoljno utiče na jačanje srca, kao i na sprečavanje alergija i lakših povreda, a prema narodnoj medicini, ovaj čaj ima i pozitivno dejstvo na zid materice i pročišćavanje jajovoda.
Priprema: Jednu kafenu kašičicu lista maline preliti šoljom od 200 ml ključale vode, ostaviti da stoji 10 minuta, a zatim procediti. Možete piti čak  2-3 puta dnevno po jednu šolju čaja.

Široka upotreba malina u slatkišima 

Pored sokova i čajeva, malina ima i široku rasprostranjenost u raznim poslasticama. Mnoge domaćice tokom sezone rado kuvaju slatko od malina, kao i razne vrste džemova, dok zamrznute, podjednako kao i sveže, koriste za sladolede, smutije, štrudle, kolače i torte.

U letnjim danima, na jednostavan način možete napraviti smuti koji će biti osveženje za celu porodicu. Potrebno je da u blender ubacite jogurt, nekoliko kockica leda, maline i eventualno dodate banane ili miks nekog drugog crvenog voća. U samo nekoliko poteza, zdravo, voćno osveženje je spremno za upotrebu.

Prednost maline je u tome što ona svoja lekovita svojstva čuva čak i kada je zamrznuta tako da, ukoliko se na vreme pripremite, tokom cele godine možete konzumirati ovu voćku zlata vrednu i to svaki put u nekom novom receptu.

Ono na šta bi posebno trebalo obratiti pažnju jeste način održavanja maline nakon kupovine. Njen plod je nežan i u frižideru ne može da stoji duže od dva dana. Sklona je bržem propadanju u odnosu na kupine ili jagode tako da je morate pametno iskoristiti odmah nakon kupovine bilo kao sastojak neke poslastice, smutija ili sveže. Ukoliko ste ipak precenili svoje kapacitete, uvek je možete oprati, zalediti i sačuvati u zamrzivaču za neku novu priliku.

Pišite nam, koji su vaši omiljeni recepti sa malinama i da li ih više volite sveže ili kao deo neke poslastice.

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam