Najčešći recepti sa šljivama

Kraj avgusta znači da nam, u zavisnosti od sorte, polako pristižu i šljive – drugo voće na svetu po uzgoju, a prvo u brdsko-planinskim predelima Zapadne Srbije u kojoj gotovo da ima kultni status. Zanimljiva činjenica je da se šljive gaje na svim kontinentima osim na Antarktiku, dok najbolje rastu u područjima sa umerenom klimom. 

Ukoliko vam se jede ili pije nešto slatko, pa čak i slano – recept sa šljivama za to postoji. Od šljiva mogu da se prave džemovi, pekmezi, kompoti, knedle, zatim razni posni specijaliteti poput pite sa suvim šljivama. 

Slatko od šljiva  je popularno tokom cele godine, a naročito u periodu od Svetog Luke do Svetog Nikole kada je još uvek sveže i tada će većina domaćica upravo sa njim dočekati svoje goste. Šljive su takođe nezaobilazna tema kada se na istim tim slavama započne razgovor o rakiji. U šljivovicu se razume veći deo muške populacije, a veliki broj naših domaćina ima svoje stručno mišljenje s obzirom na to da opremu za pečenje rakije ima skoro pa svaka druga kuća širom Zapadne Srbije i Šumadije, a i šire. 

Plod ove voćke omekša ubrzo nakon što se ubere, a u frižideru može da se čuva najduže do tri dana, tako da, kada prođe faza kupljenja šljiva kreće se sa akcijom – jedan deo se suši, od drugog se peče rakija, a treći je slatki deo. 

Pekmez od šljiva može da se kuva sa ili bez šećera, a domaćice uglavnom na osnovu iskustva znaju koje su razmere idealne i po ukusu cele porodice. Tokom godine, pekmez može da se koristi kao nadev za kiflice, štrudle, salčiće ili palačinke, a posebnu čar ima kada se namaže na parče svežeg hleba i pojede uz šolju toplog mleka za večeru ili pak za užinu kada u kući trenutno nema ništa slatko.

Suve šljive su veoma zdrave i korisne za naš organizam jer su bogate vitaminom C, A i beta-karotenom, odlično regulišu sistem za varenje, a takođe su poznate i kao prirodni antioksidans. 

Koriste se za kuvanje kompota tokom hladnih zimskih dana, ali i kao glavni sastojak posnih pita u kombinaciji sa šećerom i orasima, ali i deo raznih kašica u kombinaciji sa žitaricama. 

Pita sa svežim šljivama se pravi na jednostavan način, poput pite sa jabukama ili višnjama. Kada se šljive očiste i iseku na četvrtine, ređaju se na kore koje su prethodno premazane uljem ili margarinom i posute prezlama. Zatim se kore savijaju u rolnu i ređaju na pleh za pečenje. Po želji se mogu dodati vanil šećer ili cimet. Kada se pita ispeče u već zagrejanoj rerni, služi se posuta šećerom u prahu.
Naravno, tu je uvek i varijnata sa suvim šljivama. U tom slučaju, prvo je potrebno da se suve šljive operu, potope u mlaku vodu da omekšaju, a kada budu dovoljno mekane, nalivaju se hladnom vodom i šećerom i dinstaju na laganoj vatri tako da se ne raspadnu. Ređaju se na kore premazane uljem i posipaju mlevenim orasima. Na kraju, kada pita bude pečena, preliva se šećernim sirupom i spremna je za posluženje. 

Knedle sa šljivama su takođe na spisku rado isprobanih recepata sa šljivama. Za njihovu pripremu, potrebno je prvo na sledeći način umesiti testo: u obareni krompir treba dodati žumance, so i puter, a zatim griz i brašno. Ukoliko je testo previše mekano ili se lepi za ruke, znak je da bi trebalo dodati još brašna. Kada je testo mekano i kompaktno, napravite valjak, podelite ga na 30 delova i oblikujte knedle. Knedle sa šljivama kuvaju se u vreloj vodi, nekoliko minuta od momenta kada isplivaju na površinu. Kada su knedle kuvane, uvaljajte ih u prezle ispržene na ulju i pospite ih vanil šećerom. Za pripremu ovog recepta možete da koristite i sveže i zamrznute šljive, a broj knedli zavisiće od veličine šljiva i debljine testa. 

Recept sa šljivama postoji čak i za ljubitelje slatko-slanih kombinacija ukusa. U pitanju se punjene suve šljive rolovane u slanini i siru. Ovaj specijalitet se priprema brzo i lako, a odlično se uklapa kao deo predjela na slavljima. U sredinu suve šljive možete staviti komadić kačkavalja na mesto gde je bila koštica. Svaku šljivu potrebno je urolati šnitom tanke slanine i čačkalicom pričvrstiti, a zatim ispržiti na ulju.  

Izdvojili smo samo deo širokog spektara recepata sa ovom poularnom voćkom, a vi nam na naš sajt šaljite vaše omiljene recpete bilo da je u pitanju pita, pekmez ili sok od šljiva

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam