Saveti za pripremu savršene domaće pogače

Sveže pečenoj pogači niko ne moža da odoli, nije li tako? Miris vraća u detinjstvo, a o ukusu ne treba ni diskutovati. Savršeno ide uz džem, krem ili kajmak, a neretko je onako mekanu i sočnu možemo pojesti bez ičega. Pitanje je kako napraviti pogaču koja se topi u ustima? Verujemo da već imate recept koji su vam vaše bake dale i koji se generacijama koristi u vašem domu. Mi vam u nastavku izdvajamo nekoliko saveta da vam pogača ispadne prosto savršeno.

Pripremu pogače valja započeti odabirom pravih i svežih sastojaka. Verovatno se pitate zbog čega je svežina sastojaka važna? Ovakve namirnice daće poseban doprinos samom testu i učiniće ga vlažnijim i mekšim. Ne zaboravite da primenite ovaj savet kada budete pravili pogaču za neko slavlje, a naša preporuka je da to budu svečana ili kornet pogača – jer pored savršenih ukusa jako lepo i izgledaju. 

Kako je prilikom spremanja pogače brašno najvažniji sastojak trudite se da ga dobro prosejete – čak nekoliko puta. Ovaj postupak će vašoj pogači obezbediti vazdušastu teksturu i učiniće je idealnom za dodatak svakom jelu. Ako želite baš takvu pogaču da poslužite svojim gostima predlažemo vam da napravite upletenu ili lisnatu pogaču. 

Nakon što nabavite sve sastojke, vreme je da počnete sa pripremom pogače. Na početku je važno da zagrejete mleko i pomešate ga sa kvascem kako bi se on aktivirao i testu omogućio da lepo naraste. Ne zaboravite da brašno dodajete malo po malo kako biste izbegli stvaranje grudvica. 

Ukoliko je vreme slava ili praznika ili jednostavno želite da vaša pogače bude zanimljivog i drugačijeg oblika savetujemo vam da pogledate recepte za kraljevsku, uskršnju, suncokret ili bela rada pogaču, te se dodatno inspirišete. Nećete pogrešiti ni ako napravite uvijenu pogaču. 

Pored odabira dobrih sastojaka i pažljivog pravljenja testa od važnosti je i kako pogaču pečete. Savet je da pećnicu lepo zagrejete i pogaču pečete na srednjoj temeperaturi kako bi se lagano i ujednačeno ispekla. Kada dobro porumeni možete je izvaditi i pokriti vlažnom krpom – tako će ostati mekana i nakon što se ohladi. Sledeći korak je najlepši – da je poslužite i uživate u njenom čarobnom ukusu. 

Ove savete možete da primenite za spremanje bilo koje pogače, zato vam predlažemo da bacite pogled na naše divne recepte. Ljubiteljima slatkiša preporučujemo da probaju slatku pogaču sa čokoladom ili jogurt pogaču sa slatkim nadevom – sigurni smo da će vam se dopasti. Ukoliko tragate za slanim pogačama koje se brzo pripremaju onda pogledajte recept za pogaču sa mlevenim mesom. Kako nam se bliži i Dan žena obavezno proverite i šta vam je potrebno za pripremu osmomartovske pogače

Verujemo da će vam ovi saveti biti praktični i od koristi već prilikom narednog spremanja pogače. Ukoliko i vi imate isprobane trikove za pripremu ovog peciva koje mami osmeh – budite slobodni da ih podelite sa nama u komentarima. Prijatno! 

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam