Tost hleb

Povodom Svetskog dana tosta delimo sa vama nekoliko načina pripreme u kojima će uživati svi ljubitelji ovog hrskavog hleba. Ukoliko nemate toster, možete kriške hleba staviti na 15 minuta u toplu rernu i sami napraviti svoj tost. Rezani na tanje ili deblje kriške, reš pečeni ili malo slabije, različite su varijante i ono što je sigurno jeste da je svako parče za sebe jednako ukusno.

Doručak
Za doručak ga možete poslužiti uz kuvana jaja, tople sendviče ili jednostavno uz namaz koji najviše volite. Da li ste već probali da između dve kriške hleba stavite trapist sir ili bilo koji topljeni sir i zatim istostirate hleb? Sir se otopi, a hleb dobije poseban ukus. Ukoliko niste, verujte nam da ovo morate probati.

Ručak
Ima li ljubitelja laganih i zdravih obrok salata? Različite varijante postoje, ali ona najjednostavnija je da propržite malo belog mesa u tiganju i pomešate ga sa ispečenim tostom koji ste iskidali na komadiće, dodajte mix salate – zelenu salatu, paradajz, krastavac, kupus, mladi luk ili neku drugu salatu koja vam je već favorit. Kada sve sjedinite, možete dodati krišku sira ili kuvana jaja. Za toping predlažemo da napravite preliv od majoneza, pavlake i rendanih kiselih krastavčića. Nikad brži, a zdraviji ručak. Osim različitih obrok salata, tost hleb može da posluži i kao prilog različitim supama i čorbama.

Večera
Kako za večeru uvek biramo laganija jela, predlažemo da za večeru napravite bruskete. Isecite hleb na tanke kriške koje ćete premazati maslinovim uljem, a zatim složiti tanko isečen sir, šunku ili bilo koje suvo meso, malo čeri paradajza i sve to ubacite u ugrejanu rernu u kojoj će se brusketi zapeći. Ovi brusketi idu odlično uz čašu vašeg omiljenog vina. 

Za šta je sve dobar tost hleb?
​​Protiv dijareje: Tost je odličan izbor namirnice za one koji pate od dijareje. Pored tosta, kod osoba sa dijarejom preporučuju se i banane, pirinač i jabuke. 

Pruža energiju: Jedna od prednosti prepečenog hleba je da sadrži skrob bez visokog glikemijskog indeksa. Zbog toga ga mnogi ljudi jedu na početku dana, a skrob im pomaže da se probude i dobiju energiju koja im je potrebna za sve aktivnosti tokom dana.

Protiv mučnine i povraćanja: Poznato je da tost hleb umiruje želudac, pa ukoliko nemate neki stomačni virus, možete tostirati hleb i premazati sa malo maslaca. Ovakav „premaz“ na tostu ublažava kiselinu u želucu i umiruje stomak. 

Verujemo da i vi imate recept na koji najčešće pripremate tost hleb ili da uvek nađete način da iskoristite onaj stari – podelite ih sa nama i inspirišite nas jer Svetski dan tosta se mora obeležiti! 🙂

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam