Zašto heljdino brašno treba da postane deo vaše ishrane?
Heljda je vrsta zeljastog povrća, ali se često smatra žitaricom. Njena nutritivna vrednost čini je jako zdravom i hranljivom, a može se koristiti na različite načine – umesto pirinča, kao kaša ili u formi heljdinog brašna.
Brašno od heljde ne sadrži gluten, reguliše probavu, a dobro je i za regulaciju šećera u krvi. Ono sadrži značajne količine vitamina i minerala koji pogodno deluju na naš organizam. Ovi benefiti su samo neki od brojnih koje heljdino brašno ima, te je zato vrlo važno uvrstiti ga u svoju ishranu.
Ono se može koristiti samostalno ili u kombinaciji sa drugim brašnima, te su i mogućnosti za njegovu upotrebu mnogobrojne i raznovrsne.
Recepti od heljdinog brašna mogu biti i slani i slatki, a u svakom slučaju su veoma ukusni. Obavezno isprobajte hleb od heljdinog brašna i uverite se da zdrav obrok ne mora uvek značiti i bezukusan. Umesto hleba, uvek možete napraviti i pogaču i tako oduševiti svoje ukućane. Naš predlog je mekana lisnata pogača, koja je u isto vreme zdrava, ukusna, ali i veoma dekorativna, te će zasigurno upotpuniti vašu trpezu. Takođe, možete napraviti i različite vrste pita sa heljdinim brašnom koje možete filovati na bezbroj načina, te tako svaki put izneti potpuno novo jelo pred svoje najdraže.
Ukoliko volite manje tradicionalna jela i da isprobavate nove recepte, predlažemo vam bline sa heljdinim brašnom, male ruske palačinke koje možete pripremati u slatkoj i u slanoj varijanti. Ove palačinke mogu biti odlično rešenje za zdrav i niskokaloričan, a pri tom ukusan dezert. Za vrele letnje dane idealan obrok može biti i mediteranska fokača, koja čini savršen spoj egzotičnog i tradicionalnog, pa će tako osvežiti vašu svakodnevnu kulinarsku rutinu.
Isprobajte naše predloge za recepte od heljdinog brašna, ali se nemojte tu zaustaviti. Mogućnosti su zaista bezbrojne, tako da zasucite rukave, dobro se zabavite u kuhinji i obezbedite sebi i svojim najbližima ukusan i zdrav obrok.
Komentari