Zašto je susam dobar za naše zdravlje
Dodatkom susama jela postaju ukusnija, ali i zdravija. Evo zašto je susam tako dobar za naše zdravlje.
Susam je bogat vitaminima B, A, E, lecitin, niacinom, a sadrži i brojne minerale poput kalcijuma, kalijuma i magnezijuma, fosfora, gvožđa, cinka i selena.
Susam jača zube i deluje pozitivno na zdravlje usne duplje i desni. Pored toga, ova namirnica snižava krvni pritisak i smanjuje rizik od nastanka srčanih oboljenja.
Sve više naučnih studija pokazuje da susam igra značajnu ulogu u jačanju organizma i obiluje antioksidansima.
Pogledajte i recept – Školjkice sa sirom i susamom
Ulje od susama ublažava iritacije, a budući da sadrži i vitamin E i cink, utiče blagotvorno na zdravlje kože, njenu elastičnosti i usporava procese starenja, isušivanja kao i preranog nastanka bora.
Preporučujemo i recept – Integralni hleb sa semenkama
Susamovo ulje se može koristiti i kao analgetik. Preporučuje se u ublažavanju bolova, kod utrnuća, slabe prokrvljenosti tkiva, slabe cirkulacije…
S obzirom da je bogat kalcijumom, susam je dobar i za održavanje zdravlja i čvrstine kostiju, pa se posebno preporučuje osobama obolelim od osteoporoze.
Takođe, ovo ukusno seme je i blagi laksativ pa reguliše probavu, utiče na rad creva, ali i celokupnog sistema za varenje.
Zato, peciva obogatite ukusnim susamom i učinićete uslugu svom zdravlju.
Pogledajte recept – Susam pogača
Komentari