Bavarske kifle
Sastojci
- 1 svež kvasac
- 150 ml mleka
- 150 ml vode
- 1 kašičica šećera
- 2 kašičice soli
- 1 šoljica (za crnu kafu) ulja
- 500 g brašna
- 2 l vode
- 1 kesica sode bikarbone (20 g)
Opis
- Sjediniti mlako mleko, mlaku vodu, šećer i izmrvljeni kvasac pa ostaviti da nadođe. Posebno sjediniti polovinu brašna i so, dodati nadošao kvasac i ulje pa promešati varjačom. Zatim postepeno dodavati preostalo brašno i umesiti glatko testo. Pokriti ga pamučnom krpom i ostaviti da naraste oko sat vremena.
- Nakon toga na pobrašnjenoj površini razviti testo u krug pomoću oklagije.
- Iseći krug na 4 dela, a zatim svaki deo na još 3 dela tako da se ukupno dobije 12 delova.
- Svaki deo još malo rastanjiti i uviti u kiflicu. Ostaviti ih da još malo odmaraju.
- Za to vreme sipati vodu u odgovarajuću dublju posudu i staviti da provri. Kad provri, skloniti sa vatre, dodati sodu bikarbonu pa vratiti na vatru. Spuštati kifle u ključalu vodu i kuvati ih pola minuta, najduže minut.
- Pomoću rešetkaste kašike vaditi kifle, malo ih ocediti pa ređati u pleh koji je obložen pek-papirom. Svaku zaseći nožem na par mesta i posuti solju.
- Peći u zagrejanoj rerni na 250 stepeni dok ne porumene, a zatim smanjiti temperaturu na 200 stepeni i završiti pečenje.
Komentari