Buhtle
Sastojci
- 500 g brašna
- 1/ kockice alfa kvasca
- 2 žumanca
- 30 g maslaca
- 100 g jogurta
- 250 ml mleko
- 2 kašike šećera
- po potrebi eurokrem(ili džem)
- po potrebi maslac
- po potrebi šećer u prahu
Opis
- U mlako mleko rastvoriti alfa kvasac,dodati šećer,1 kašiku brašna,izmešati i istaviti da odstoji 5 minuta.Brašno usuti u dublju posudu,dodati jogurt,žumanca,50 g maslaca,rastvoren kvasac i zamesiti mekše testo.Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji sat vremena.
- Nadošlo testo premesiti na pobrašnjenoj radnoj površini,razviti oklagijom i iseći na 16 delova(oblika pravougaonika ili kvadrata).
- Nadevati ih eurokremom.
- Spojiti ivice celom dužinom i pritiskati kako bi se testo zalepilo.Gornju stranu testa umakati u otopljen maslac i poređati u maslacem podmazan i brašnom posut pleh(stranu koja nije umakana u maslac okrenuti da stoji na plehu).Peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 35 minuta
- Gotove buhtle izvaditi iz rerne,prekriti ih čistom kuhinjskom krpom i ostavii da se prohlade.
- Buhtle posuti šećerom u prahu,servirati i poslužiti.
Bonus saveti
Veoma ukusno i mekano pecivo.Recept sam dobila od prijateljice baš u vreme proleća,zato je ovo moj omiljeni prolećni recept.
Komentari