Dedin brk – slana štrudla

Sastojci

  • Za testo:
  • 5 dl mleka
  • 1 kašičica šećera
  • 1/ 2 kg brašna
  • 20 g svežeg kvasca
  • 125 g margarina
  • 1 kašičica soli
  • 1 jaje.
  • Za fil:
  • 350 g spanaća
  • 200 g sira
  • 1 kašika kisele pavlake
  • 4 kuvana jajeta
  • Za premazivanje:
  • 1 žumance
  • malo ulja
  • susam - po želji

Opis

55'
35'
0
0
  • Testo: sjediniti 1 dl mlakog mleka, sveži kvasac i po jednu kašičicu šećera i brašna. Ostaviti da nadođe.
  • U posudi za mešenje sjediniti polovinu pripremljenog i prosejanog brašna, nadošli kvasac, preostalo mleko, margarin, so i jaje. Najpre sve izmešati varjačom, a zatim mesiti rukom uz postepeno dodavanje preostale polovine brašna. Testo mesiti dok ne počne da se odvaja od prstiju, a zatim ga ostaviti na toplom da nadođe.
  • Fil: spanać dobro oprati i sitno naseckati (može i u secku), pa ga pomešati sa izmrvljenim sirom i kašikom pavlake. Sve dobro izmešati. Jaja obariti.
  • Nadošlo testo istanjiti u pravougaonu koru debljine oko pola centimetra. Višak testa odseći nožem i od toga formirati uske trakice koje treba uplesti preko jaja.
  • Dobijenu koru premazati filom od spanaća, a na sredini poređati kuvana jaja. Oba kraja pravougaonika pažljivo urolati ka sredini. Ranije izrezane trake od testa uplesti unakrsno preko jaja, a ukoliko ih još ostane, poređati ih između jaja.
  • Dobijenu štrudlu prebaciti u pleh obložen pek- papirom. Premazati je žumancetom umućenim sa malo ulja i posuti susamom. Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 35 minuta.

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam