Francuski kroasani
Sastojci
- šolja toplog mleka
- šolja tople vode
- 1 kvasac
- 5 kasika šećera
- 2 kašičice soli
- pola šolje ulja
- 5 šolja brašna ili koliko primi
- 1 margarin
- 1 žumance
Opis
- Mleko, kvasac i šećer promešati i dodati šolju brašna. Ostaviti desetak minuta da nadođe.
- Posle dodati so, vodu i još brašna pa mesiti energično i postepeno dodavati još brašna. Kad počne testo da se odvaja dodati ulje i mesiti jos malo.
- Odmah napraviti 10 jufkica i ostaviti ih na radnoj površini da odmore 20 minuta.
- Svaku jufku razvući i premazati margarinom. Ređati jednu na drugu po pet razvučenih jufki. Poslednja se ne maže.
- Oklagijom još malo rastanjiti oba kruga i seći na po 16 trouglova. Svaki trougao uvrnuti u kiflu i staviti na pleh. Premazati žumancem i soliti.
- Ostaviti na plehu još pola sata sat da nadođu i staviti u rernu na 220 C i peći dok ne porumene.
Bonus saveti
Ovi kroasani mogu i da se pune raznim nadevima...slatkim, slanim, da se posipaju secerom i sl.
Komentari