HURMAŠICE – prave starinske
Sastojci
- 1 maslac (250 gr)
- 7 kašika ulja
- 1 jaje
- 1/2 ljuske od jajeta sirćeta bilo kog
- 15-18 vrhom pune velike kašike brašna (zavisi od vrste brašna prvo stavite 15 kaš. po potrebi još dvije)
- 1 ravna najmanja kašikica praška za pecivo
- ZALJEV
- 2 šolje šečera (šolja 2,5 dcl)
- 1 šolja vode
- 1/2 limuna
Opis
- Pjenasto umutiti,maslac,ulje,dodati jaje i sirće i još mikserom mutiti da se dobro upjeni. Zatim dodato brašno i prašak za pecivo.Tjesto je mekano ,ali se ne ljepi za ruke.Od ove količine ja pravim 20 kom. hurmašica.Peći na 200 stepeni oko 30 min.Oko 5 min. ped kraj pečenja ,napravite zaljev i kada provrije kuhate ga samo 1-2 min. stavite limun isjećen na kolutove.Vručim zaljevom preliti hurmašice,takođe vruče.Polako ih preljevajte postepeno sa suskom u jednom momentu će se da dignu sa tepsije i tad su vam sigurno uspjele.
Komentari