Kornet pogaca
Sastojci
- 1 kg brasna
- 1 svez kvasac
- 1 kasika secera
- 2 kasike soli
- Margarin za kolace
- 500 ml tople vode
- Malo ulja
- 1 zumance
- Susam
Opis
- U ciniju staviti vodu, dodati kvasac, secer i pola margarina koji je prethodno bio na sobnoj tepmperaturi. Izmesati sve pa dodati pola brasna i so. Mesiti uz dodavanje brasna da testo bude mekano a ne lepljivo za ruke. Kada se oblikuje lopta, dodati malo ulja, jos malo izmesiti i ostaviti da odmori 5 minuta. Onda testo podeliti na 3 dela, i svaki razvuci u oblik malo veceg tanjira. Od preostalog margarina uzeti jednu kasiku i skloniti sa strane. Kada razvucemo jednu jufku, na nju prstima razmazati pola od polovine margarina. Preklopiti drugom razvucenom jufkom, naneti ostatak margarina i zavrsiti sa trecom jufkom od gore. Razvuci testo u veliki krug, pa iseci odprilike 3,4 cm debljine traku, opsecajuci testo okolo. To podeliti na tri dela i zamotati u puz. Sva tri puza staviti u sredinu okruglog pleha oblozenog papirom za pecenje. Ostatak testa seci na 8 delova i napraviti kifle. Svaku preseci na pola, da se dobije 16 komda. Redjati ih u pleh, tako da iseceni deo bude do zida tepsije, a kraj do puzica u sredini. Odmah premazati sa onom kasikom margarina koju smo odvojili i otopili, pa premazati sa umucenim zumancetom. Dodati susam po zelji, i onda ukljuciti rernu da se greje na 250°C. Kada se rerna ugreje, peci pogacu oko 30-45 min.
Bonus saveti
Testo odmara samo 5 minuta, nema cekanja da naraste. Jako je mekano i da vas ne buni sto nema cekanja da nadodje kvasac. Pogaca bude jako mekana i ukusna, moze biti punjena po zelji. Testo je moguce koristiti za izradu kiflica, pogaca i hleba.
Komentari