Kroasani sa kefirom

Sastojci

  • 800 g brašna T-400
  • 2/3 kesice suvog kvasca
  • 40 g šećera
  • 20 g soli
  • 100 ml mleka
  • 340 ml kefira
  • 100 g + 100 gr margarina
  • 3 + 1 komada jaja
  • susam za posipanje

Opis

40'
20'
0
5
  • U dublju posudu sipati skoro svo brašno i suvi kvasac i promešati.
  • Dodati omekšali margarin, šećer, so, kefir, jaja i mikserom, nastavci za testo, umesiti testo.
  • Prvo mutite manjom brzinom a onda povećajte brzinu i mutite sve dok ne dobijete testo koje se ne lepi za posudu i ruke. Dodajte u toku mućenja mleko ali postepeno jer ako dodate više tečnosti moraćete da dodate i još brašna da bi dobili testo odgovarajuće strukture.
  • Testo pospite sa malo brašna, pokrite providnom folijom i ostavite da se udvostruči.
  • Naraslo testo izvadite na radnu površinu posutu sa malo brašna i lagano premesite testo.
  • Podelite testo na tri dela. Svako parče testa rukama oblikujte u loptu a zatim oklagijom razvucite na 0,5 cm debljine.
  • Testo isecite na uske trouglove. U mom slučaju su prvi bili malo širi a onda sam sekla na uže a duže trouglove, jer tako su lepši. Uvijajte kroasane od šire strane prema špicu i slažite ih u pleh obložen papirom za pečenje, gde ćete završetak da okrećete prema dole da se nebi kroasani otvorili u toku pečenja.
  • Kroasane slažite sa razmakom jer će dodatni narasti dok se testo odmara i u toku pečenja.
  • Namažite ih umućenim jajetom i na svaki kroasan stavite trun margarina i pospite susamom.
  • Sada uključite rernu da se zagreje na 200C stepeni, za to vreme testo će malo da naraste. Stavite kroasane da se peku oko 20 minuta ili dok ne porumene.
  • Pazite da se ne prepeku.
  • Pečene kroasane izvadite iz rerne i ponovo ih premažite otopljenim margarinom.
  • Pokrite i ostavite da se prohlade i poslužite.

Bonus saveti

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam