Krofne sa pomorandžom
Sastojci
- 2 dl mleka.
- 2 dl jogurta,
- 1 dl vode,
- 1 kocka kvasca,
- 2 jajeta,
- 1 kašičica soli,
- 3 kašike šećera,
- 1 rendana kora od pomorandže,
- 1 kocka Alfa kvasca
- 1 kg brašna.
- Za prženje:
- ulje.
- Za posipanje:
- šećer u prahu i vanilin šećer.
Opis
- U odgovarajućoj posudi staviti mleko, jogurt, kockicu kvasca, šećer i 10 kašika brašna. Varjačom lepo izmešati i ostaviti 5 minuta da krene kvasac.
- U veću vanglu staviti jaja, so, vodu, izrendati koru od cele pomorandže na sitno rende, isipati nadošli kvasac i sa brasnom zamesiti testo.Treba testo mesiti duže dok ne postane vazdušasto i gipko. Pokriti ga kesom i ostaviti na toplom da nadođe,da se udvostruči.
- Radnu površinu pobrašniti, premesiti testo i razviti ga oklagijom na oko 5 mm debljine.Okruglom modlom ili šoljom vaditi krofne i ređati na stoljnjaku sa blagim razmakom .Pokriti ih kesom i ostaviti da ponovo krenu.
- U odgovarajućoj posudi staviti ulje i pustiti da se polako zagreva. Ja koristim sšerpicu od 1,5 l i przim odjednom 4 krofne. Kad se ulje zagreje spustati polako krofne. Ulje ne sme biti previše vrelo jer će krofne pocrneti i neće imati rumenu boju. Kad krofna zarumeni ona će se sama okretati u ulju.
- Pržiti ih sa jedne i druge strane dok ne porumene. Rešetkastom kašikom izvaditi iz ulja i ređati ih na papirnom ubrusu. Po želji pospite šećerom u prahu i vanilin šećerom. Uživati u aromatičnoj krofni. Prijatno.
Komentari