Lepinje za pljeskavice
Sastojci
- 360 g brašna
- 250 ml voda
- 1/2 kašičice šećera
- 1/2 kašičice so
- 16 g alfa kvasca
- 1 kašika ulje
Opis
- U odgovarajuću posudu uliti mlaku vodu,dodati izmrvljen alfa kvasac,šećer i izmeśati.Ostaviti da odstoji 15 minuta.Zatim dodati polovinu od ukupne količine brašna i mutiti mikserom(nastavkom za testo).Zatim dodati ostatak brašna,so i sve sjediniti mikserom(takođe koristiti nastavak za testo).Dodati ulje i rukom sjediniti sa testom.Prekriti providnom prianjajućom folijom i ostaviti 20 minuta da odstoji.
- Nadošlo testo podeliti na 4 dela,te na pobrašnjenoj radnoj površini premesiti svaki deo formirajući loptice(jufke).
- Pleh obložiti pek-papirom i poređati loptice od testa.Posuti ih brašnom,prekriti providnom orianhajućom folijom i ostaviti da odstoje 15 minuta.
- Prstima rastanjiti loptice od testa,posuti ih brašnom,prekriti providnom prianjajućom folijom,te ostaviti da odstoje još 15 minuta.Peći u dobro zagrejanoj rerni na 220 stepeni 15 minuta.
- Gotove lepinje izvaditi iz rerne,prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohlade.
- Lepinje poslužiti.
Bonus saveti
Proleće,priroda,roštilj,lepinje-eto razloga zašto je ovo moj omiljeni prolećni recept.Lepinje su veoma mekane i ukusne,te Vam ih toplo preporučujem.
Komentari