Mak hleb
Sastojci
- 20g svežeg kvasca,
- 3 dl mlake vode,
- 600 g brašna ,
- 3 kašike maka,
- pola kašičice šećera,
- 1 kašičica soli,
- 2 kašike ulja i
- 3 kašike sitnog sira.
- Za premazivanje:
- jedno belance i
- 1 kašika maka
Opis
- U šolju staviti kvasac, dodati šećer, mlaku vodu i rastopiti . U veću činiju staviti brašno, so, ulje sir i mak, usuti razmućeni kvasac i preostalu vodu, pa zamesiti testo. Ostaviti oko četrdeset minuta da naraste. Nakon tog vremena testo premesiti i oblikovati po ukusu. Odgore premazati belancem i dobro posuti makom, pa staviti u kalup i ostaviti da malo naraste.
Bonus saveti
Prelep je, gosti ostanu zatečeni, sve su probali ali hleb sa makom nisu, gledaju sa nepoverenjem, pa kad probaju toliko im se svidi da pitaju da li ima malo i da ponesu
Komentari