OBREDNI HLEB ZA BADNJE VEČE

Objavljeno 18.01.2016. od Snežana Knežević

Sastojci

  • - 600 gr brašna T-500
  • - 1 kesica suvog kvasca
  • - 1 kašičica šećera
  • - 1 kašičica soli
  • - 4,5 dcl svetene vode

Opis

60'
50'
0
5
  • U dublju posudu staviti veći deo brašno, suvi kvasac, šećer, so i uz postepeno dodavanje svetene vode zamesiti testo ili ručno ili mikserom, nastavci za testo.
  • Testo treba da se ne lepi i lako odvaja od posude.
  • Pospite sa malo brašna umešeno testo, pokrite i ostavite da kisne na toplom oko 30 minuta.
  • Uskislo testo premesiti i jedan veći deo odvojiti za sredinu hleba koji rastanjite u krug i stavite u sredinu posude u kojoj će se peći.
  • Od ostatka testa isplesti pletenicu koju stavite oko testa.
  • Napravite i dva tanja valjka od testa koja stavite preko hleba kroz sredinu u nakrst.
  • U delove izmedju krsta od testa napravite male loptice, koje predstavljaju ukućane. Broj loptica je jednak broju ukućana.
  • Rukom pravite mala zrna od testa i poslažite po hlebu kao zrna žita.
  • Napravite i pticu od testa tako što napravite mali valjčić koji provučete kao kada vezujete traku i podignite jedan kraj kao kljun.
  • Možete da pravite i druge oblike ako želite.
  • U sredinu hleba zabodite grančicu bosiljka.
  • Sada ostavite hleb da opet malo nadodje a za to vreme zagrejte rernu na 200C stepeni.
  • Hleb namažite vodom i stavite da se peče.
  • Kada porumeni hleb i uhvati koricu smanjite temperaturu na 180C stepeni i dopecite hleb.
  • Vreme pečenja zavisi od rerne a to je negde oko 40 minuta za manji hleb i oko 60 minuta za deblji i veći hleb.
  • Pečen hleb izvadite iz rerne, poprskajte hladnom vodom, pokrite i ostavite da se ohladi.
  • Ovaj hleb se ne seče već se lomi rukama.

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam