Omiljeno novogodisnje pecivo: Jelkica
Sastojci
- 500 gr brašna
- 20 gr svežeg kvasca
- 1 kašičica soli
- 60 ml putera
- 250 ml mleka
- 1 jaje + 1 jaje za premazivanje
- 100 gr kačkavalja
- susam za posipanje
Opis
- Razmutiti kvasac u malo toplog mleka s kašičicom šećera i brašna. Ostaviti na toplom da nadođe. Pomešati brašno i so pa dodati pripremljen kvasac, jaje, istopljen puter i preostalo mleko, te rukom zamesiti glatko testo. Ostaviti 30 minuta prekriveno krpom.
- Kačkavalj iseći na kockice. Nakon odmaranja, testo podeliti na 16 loptica i oblikovati ih lepo u loptice. Svaku lopticu blago istanjiti na dlanu pa umetnuti kockicu sira, skupiti testo preko njega i slepiti ga kako se ne bi otvorilo prilikom pečenja.
- Teprisju obložiti papirom za pečenje, pa u nju prebaciti loptice oblikujući jelku. Premazati umućenim jajetom sa malo mleka, posuti susamom i ostaviti još 10-ak min da naraste. Peći u zagrejanoj rerni na 220 stepeni 30 minuta.
Komentari