Panettone
Sastojci
- Potrebno je:
- 400-500 g brašna
- 1 kockica Vrenje kvasca
- 1 kašičica šećera
- 125 g putera
- 3 žumanca
- 1,5 dl mleka
- 100 g suvog grožđa
- 1/2 limuna - narendane kore
- 1 narandža - narendane kora
- malo soli
- 50 g badema
- 1 kesica vanilin šećer
- 50 g čokolade
- 125 g šećera
- šećer u prahu - za posipanje
Opis
- Izmrvljeni kvasac pomešajte sa kašičicom šećera i malo mleka, ostavite da odstoji 10 minuta pokriveno. U nadošli kvasac dodajte prosejano brašno i so. Dodajte šećer, žumanca, vanilin šećer, kore od limuna i pomorandže. Promešajte i dodajte omekšali puter. Ostavite testo pola sata da kisne. Suvo grožđe oplaknite vrelom vodom osušite i zajedno sa bademom umesite u testo. 2
- Testo stavite u dublju šerpu (kalup) obloženu pek-papirom, utisnite kockice izlomljne čokolade i ostavite da stoji još 30 minuta.
- Uključite rernu na 200 stepeni oštrim nožem zasecite unakrsno (ja nisam zasekla pa je popucala) da ne bi popucala. Pecite na donjem delu pećnice oko sat vremena.
- Pečen kolač pospite bogato šećerom u prahu.
Bonus saveti
Italijanski Božićni kolač.
Komentari