Pica sa jajima na oko
Sastojci
- Za testo:
- - 200 g brašna
- - 85 ml tople vode
- - 65 ml kiselog mleka
- - 15 ml maslinovog ulja
- - prstohvat soli
- - prstohvat žutog šećera od trske
- - 1/3 suvog kvasca
- Za fil:
- - 1/2 tegle ajvara
- - 100 g paštete od šunke u crevu
- - 300 g mladog sira
- - 4 komada jaja
- - 1 kašičica origana
- - 1+1 kašike svežeg vlašca
Opis
- Testo:
- U dublju posudu sipati toplu vodu, polovinu brašna, žuti šećer od trske, suvi kvasac i sve dobro promešati varjačom.
- Ostaviti desetak minuta pa dodati kiselo mleko i sve dobro sjediniti varjačom u žitko testo. Dodati ulje i sve dobro umešati.
- Pokriti kuhinjskim ubrusom i ostaviti da testo se duplira.
- Testo ponovo promešati.
- Pripremiti tepsiju prečnika 26 ili 30 tako što je obložite papirom za pečenje koji ste namazali sa malo maslinovog ulja.
- Izručiti testo u pripremljenu tepsiju i kašikom razvući po celoj površini da se dobije tanka kora.
- Filovanje:
- Koru za picu namažite ajvarom po celoj površini na 1 cm od ivice.
- Paštetu probušite na jednom kraju i istisnite po celoj pici.
- Sada pospite izmrvljen sir, ostaviti 100 g za odozgo kada se pica ispeče.
- Izlomite jaja na četri mesta na pici.
- Pospite origanom i vlašcem.
- Picu stavite u rernu zagrejanu na 250C stepeni do 10 minuta. Pazite da vam ne pregori.
- Izvadite picu iz rerne i pospite je izmrvljenim sirom i vlašcem.
- Picu izvadite iz pleha i isecite je na 4 ili 8 delova i poslužite dok je još vruća.
Komentari