PITA SA ZELJEM I ŠITAKI PEČURKAMA
Sastojci
- za testo:
- - 500 +50 g brašna za kiselo testo
- - pola kocke kvasca
- - 1 kašičica soli
- - 2 kašičice šećera
- - 250 ml toplog mleka
- - 2 kašike maslinovog ulja
- za I fil:
- - 400 g sira ( po vašoj želji)
- - 1 komad jaja
- - 1 pakovanje zelja
- - po ukusu so
- - 1 kašika maslinovog ulja
- za II fila:
- - 400 g šitaki pečurke
- - po ukusu beli luk u granulama
- - po ukusu biber
- - 1 kašika kečapa
- - po ukusu so
- - 1 kašika maslinovog ulja
- - po ukusu so
- i još:
- - malo susama
Opis
- U odgovarajuću posudu stavite sve sastojke za testo i zamesite teso ručno ili mikserom, nastavci za testo, da dobijete testo koje se ne lepi i odvaja od posude. Pokrite i ostavite na toplom da se testo udupla, oko 40 minuta.
- Nadošlo testo izvadite na pobrašnjenu radnu površinu i malo ga promesite. Podelite testo na 4 dela. Svaki deo razvucite u koru veličine pleha u kojem će te peći pitu.
- Pleh obložite papirom za pečenje. Stavite prvu koru na koju nanesite pola fila od sira, koji ste napravili tako što ste pomešali sir, jaje, so, maslinovo ulje i blanširano zelje isečeno na tračice.
- Sada nanesite drugu koru kreko koje nanesite sav fil od pečurki,koje ste prethodno iseckali i sa začinima prodinstali da omekšaju, dodali kečap i ohladili.
- Nanesite i treću koru i preko nje drugi deo fila od sira.
- Stavite četvrtu koru, premažite je mlekom i pospite sa malo susama.
- Pitu pecite u zagrejanoj rerni na 180 C stepeni oko 50 minuta.
- Pečenu pitu izvadite iz rerne, pokrite i ostavite da se prohladi.
- Secite na parčiće po želji i poslužite. Prijatno!
Bonus saveti
Za ovu pitu sam koristila okruglu teflonsku tepsiju do 30 sm veličine.
Komentari