Pitice sa krompirom
Sastojci
- 500 gr kora za gibanicu
- 400 ml mlakae vode
- 1 kocka kvasca
- 1 ravna kasika soli
- 1 kasicica secera
- 17 pune kasike brasna
- 5 jaja i 2 dl ulja. Za fil je potrebno: 1 glavica crnog luka
- 400 gr krompira
- soli i bibera po ukusu i 2 kasike ulja. Za posipanje: 20 gr lanenog semena.
Opis
- Prvo pripremite fil.Na ulju proprziti sitno secen crni luk dok ne dobije staklastu boju.Krompir ocistiti i izrendati,dodati luku i proprzite nekoliko minuta.Posolite i pobiberite po ukusu.Ostavite da se malo prohladi.
- Za to vreme u mlakoj vodi dodati izmrvljen kvasac,secer,so i brasno.Umutite smesu mikserom.Posebno umutiti jaja paspojiti sa predhodnim filom.Dodati ulje.
- Za ove pitice sa krompirom spajati po dve kore.Prvu koru rasiriti na radnoj povrsini i namazati je sa 3 kasike fila sa kvascem,staviti drugu koru pa premazati sa filom od krompira.Preklopiti sa jedne i druge strane koru pa uviti u rolat.Redjati u plehu jednu pored druge sa blagim razmakom.Postupak ponoviti dok ne potrosite sav materijal.Malo fila ostavite za odozgo i p[ospite lanenim semenom. Ostavite pitice 10-ak minuta da narastu,dok se ugreje rerna.Peci na 200 C dok ne porumeni.Uzivati u ukusu. Prijatno.
Bonus saveti
Ovu pitu možete napraviti od bilo kog fila. Prelepa je i sa sirom, blitvom ili spanaćem.
Komentari