Pogača „Potkovica“

Sastojci

  • 300 ml mleka
  • 1 kocka kvasca
  • 1 kašikica šećera
  • 150 ml mineralne vode
  • 150 ml ulja
  • 1,5 kašičica soli
  • 750 gr brašna
  • 200 gr margarina
  • 1 jaje
  • susam

Opis

60'
40'
0
0
  • U mlako mleko stavite kvasac, šećer i kašičicu brašna. Ostavite na toplom da kvasac nadođe. U vanglicu sjedinite mineralnu vodu, ulje i so. Dodajte mleko sa nadošlim kvascem pa brašnom zamesite testo. Ostavite na toplom 30-45 minuta da naraste.
  • Nadošlo testo podelite na dva dela. Prvi deo testa , na pobrašnjenoj površini razvucite na 30x50 cm. Premažite margarinom pa urolajte po široj strani. Tako urolovano testo prebacite u pleh od rerne tako što ćete oblikovati slovo U. Makazama zasecite na svakih 12 mm i slažite delove prvo na jednu stranu, pa na drugu stranu, od početka do kraja.
  • Drugi deo testa podelite na dva dela. Od jednog dela napravite tri jufke a onda svaku razvucite u glistu a zatim od njih napravite pletenicu. Pletenicu prebacite u pleh i podvucite sa spoljne strane prethodnog dela.
  • Preostali deo testa razvucite u krug, premažite ga margarinom i podelite na 8 trouglova. Svaki trougao uvite u kiflicu. Kiflice složite sa unutrašnje strane dela u obliku slova U.
  • Pogaču premažite umućenim jajetom, posolite i pospite susamom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 40 minuta.

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam