Prhke vanilice

Objavljeno 07.11.2015. od Jadranka Tot

Sastojci

  • 250 g masti
  • 5 kašika šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 1 celo jaje
  • 1 žumance
  • 500 g brašna
  • po potrebi pekmez od šljiva
  • 100 g šećera u prahu

Opis

60'
15'
0
0
  • 1. Penasto umutiti mast, šećer, vanilin šećer, jaje i žumance. Postepeno dodati brašno i dobro rukom umesiti testo. Prebaciti na radnu površinu i premesiti. Zatim podeliti testo na dva dela i svaki deo uviti u rastegljivu foliju, pa ostaviti u frižideru 20-25 minuta.
  • 2. Nakon toga izvaditi prvi deo testa i pažljivo razviti na debljinu od 5 mm. Testo je prhko i može se desiti da vam popuca, samo ga ponovo premesite. Pomoću rakijske čašice vaditi vanilice. Višak testa ponovo premesiti i ponovo vaditi vanilice. Isto uraditi i sa drugim delom testa.
  • 3. Ređati ih u pleh koji ne mora biti podmazan. Peći oko 15 minuta na 180 stepeni pazeći da ostanu svetle, a zatim ih ostaviti da se ohlade.
  • 4. Polovinu vanilica premazati pekmezom od šljiva. Preklopiti preostalim vanilicama i blago pritisnuti da se spoje. Na kraju vanilice posuti šećerom u prahu.

Bonus saveti

Ove vanilice se tope u ustima, ali budite pažljivi jer je testo jako prhko i lako se lomi.

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam