Praznična pogača

Sastojci

  • 300 ml voda
  • 200 ml jogurt
  • 1 kocka Alfa kvasac
  • 1 kašičica šećer
  • 3 kašičice soli
  • 3 kašika ulja
  • 900 gr brašna
  • Za premazivanje je potrebno :
  • 1 jaje
  • 30 gr susam
  • 10 gr laneno seme
  • 3 gr morske soli
  • 200 gr margarin

Opis

50'
20'
0
0
  • Aktivirati kvasac.Pomešati vodu,jogurt,dodati šećer,kvasac i nekoliko kašika brašna.Promešati varjačom i ostavite par minuta da krene kvasac.U drugu posudu stavite ulje,so,polovinu brašna,isipati nadošli kvasac i sa preostalim brašnom zamesite glatko testo.
  • Testo odmah podelite na dve lopte,jednu veću i drugu manju.Svaki deo podelite na 6 loptica.Margarin zagrejte.Svaku lopticu oklagijom razviti,premazati otopljrnim margarinom i slagati jednu na drugu,veću na veću a manju na manju.Zadnja ,šesta se ne premazuje.
  • Veći deo razviti oklagijom u veliki krug.Premazati margarinom i smotati u rolnu a zatim jedan kraj preklopiti ka drugom.Ostaviti 10 minuta pa razviti u četvrtastu ploču od 1 cm debljine.Točkićem,po celoj dužini testa iseći trouglove,kao za kiflice.Smotati u rolnu,ne kao za kiflice već ravnomerno po jednoj strani trougla.Poređati u tepsiju sa većim razmakom.
  • Manji deo testa razviti u veliki krug.Premazari margarinom i smotati u rolnu.Iseći testo u cik-cak.Poređati naizmenično između urolovanog testa.Pokriti prianjajućom folijom i ostaviti najmanje 30 minuta da miruje testo.
  • Jaje umutite viljuškom i premažite celu pogaču.Pospite veće delove susamom a manje lanenim semenom.Ako je ostalo margarina prelijte preko pogače.Pospite morskom solju.
  • Peći na 200 C oko 10 minuta a onda smanjite rernu na 150 i dopecite još 10 minuta. Uživajte u divnom ukusu. Prijatno !

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam