RAŽENI HLEB
Sastojci
- 15 g svežeg pekarskog kvasca Alpha
- 500g raženog brašna
- 10 g soli
- 350 g mlake vode
Opis
- Sipati brašno u jednu dublju posudu, dodajte so,i izmrvite kvasac vodeći računa da ne dođe u kontakt sa solju. Postepeno dolivajte vodu, stalno uzimajući brašno. Kada ste dodali svu vodu, testo izradite rukama.
- Izrađeno (umešeno) testo prekrijte, ostavite da stoji 20 min na sobnoj temperaturi.
- Nakon odmaranja testo premesiti na radnoj površini , oblikovatii staviti u pleh u kojem će se peći i pokriti.
- U plehu ostavite da testo naraste 30 minuta na sobnoj temperaturii peći u zagrejanoj pećnici na 210-220˚C, oko40 min.
- Raženo brašno zbog svojih karakterističnih svojstava i sastava:Testo prilikom izrade lepljivo i neelastično Raženi hleb ima malu zapreminu, splošten oblik, sredinu: zbijenu, vlažnu, lepljivu,jače obojene kore i arome, pomalo kiselkastog ukusa, duže zadržava svežinu. Predlog: kada se hleb ohladi, servirati. Možete ga koristiti i nakon 24 sata.
Komentari