RAŽENI HLEB

Sastojci

  • - 1/2 ALFA kvasca
  • - 300 gr raženog brašna
  • - 2 kašike ovsenih pahuljica
  • - 1 kašika ovsenih mekinja
  • - 150 ml vode
  • - 100 ml maslinovog ulja
  • - pola kašičice šećera
  • - pola kašičice soli
  • - 2 kašike sirove golice
  • - 2 kašike zdrobljenog lana

Opis

10'
30'
0
5
  • U dublju posudu stavite izdrobljen kvasac, pola količine vode sobne temperature i šećer. Kada se kvasac otopi dodajte brašno, so, ostatak vode i ulje i mikserom, nastavci za testo umesite testo. Dodajte ovsene pahuljice, mekinje, golicu i lan i sve još umesite. Testo treba da bude mekano i malo lepljivo. Testo izvadite iz vangle, oblikujte mokrim rukama i stavite u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Uključite rernu na 250 C stepeni da se zagreje. Stavite hleb da se peče 10 minuta na 250 C stepeni pa onda smanjite temperaturu na 200 C stepeni i pecite još nekih 20 minuta da porumeni. Pečen hleb izvadite iz rerne i zamotajte u kuhinjsku krpu i ostavite da se ohladi.

Bonus saveti

Hleb možete da premažete uljem ili vodom pre pečenja a posle pečenja da ga poprskate hladnom vodom ali nije obavezno. U mom slučaju je bilo bez toga. Možete hleb dodatno da pospete semenkama golice. Dok se hleb peče, ako rerna nema opciju pare, stavite u rernu šerpicu sa vodom, jer će ona stvarati paru i pomoći da se hleb bolje ispeče.

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam