Saneline krofne

Objavljeno 09.11.2015. od Jadranka Tot

Sastojci

  • 1 svež kvasac
  • 1 kašičica šećera+50 g šećera
  • 2 dl mleka
  • 4 žumanca
  • 80 g margarina
  • 1 kašičica soli
  • 700 g brašna
  • 100 g kisele pavlake
  • ulje ili mast za prženje
  • šećer u prahu za posipanje

Opis

100'
20'
0
0
  • 1. Sjediniti mlako mleko, kvasac i 1 kašičicu šećera pa ostaviti da nadođe. Posebno sjediniti žumanca, 50 g šećera, otopljen margarin, so i pavlaku pa dodati nadošao kvasac. Promešati i uz postepeno dodavanje brašna umesiti meko testo. Ostaviti ga na toplom oko sat vremena da naraste. Naraslo testo razvući na pobrašnjenoj površini pa okruglom modlom vaditi krofne.Ređati ih na čistu krpu i ostaviti da miruju 20 minuta.
  • 2. U široj šerpi dobro zagrejati mast ili ulje. Krofne spuštati u mast tako da ona strana koja je bila na krpi sada bude gore, tj. da se prvo prži suprotna strana. Obavezno poklopiti šerpu u kojoj se prže krofne.
  • 3. Krofne pržiti na srednjoj vatri, da ne bi unutra ostale nepečene. Ravnomerno ih ispržiti sa obe strane.
  • 4. Pomoću rešetkaste kašike vaditi gotove krofne na salvet kako bi se ocedile od viška masnoće.
  • 5. Dok su još vruće, posuti ih šećerom u prahu. Po želji, možete poslužiti uz neki džem ili slatko.

Bonus saveti

Krofne su meke i ukusne, a pritom nisu masne.

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam