SLATKA PITA SA DVA FILA

Sastojci

  • za testo:
  • - 500 +50 g brašna za kiselo testo
  • - pola kocke kvasca
  • - 1 kašičica soli
  • - 2 kašičice šećera
  • - 250 ml toplog mleka
  • - 2 kašike maslinovog ulja
  • za I fil:
  • - 200 g mlevenog maka
  • - 1 šolja mleka
  • - 50 g šećera
  • - 1 kesica vanilin šećera
  • za II fil:
  • - 250 g sitnog neslanog sira
  • - 200 g suvih brusnica
  • - malo višnjevače
  • - 1 limun samo sok
  • - 40 g šećera
  • - 1 kašika griza
  • još je potrebno:
  • - pola tegle džema od kajsija

Opis

60'
50'
0
5
  • U dublju vanglu stavite sastojke za testo i ručno ili mikserom, nastavci za testo, zamesite testo koje se ne lepi za zidove posude. Pokrite i ostavite do 60 minuta da testo nadodje.
  • Nadošlo testo izvadite na pobrašnjenu radnu površinu, malo ga premesite i podelite na 4 dela. Svaki deo oklagijom razvaljajte u pravougaonik i prenesite ga u pleh u koji ste stavili papir za pečenje.
  • Preko kore namažite džem i sipajte pola količine fila od maka. Fil se pravi tako što ste mak, šećer i vanilin šećer skuvali u mleku i ostavili da se ohladi.
  • Sada napravite drugu koru i stavite je preko maka. Na ovu koru nanesite sav fil od sira, koji ste napravili tako što ste u sir umešali brusnice, koje ste ranije potopili u višnjevaču, pa ocedili, dodali šećer, sok od limuna i griz i sve dobro sjedinili.
  • Razvucite i treću koru i nanesite je preko fila od sira. Ovu koru namažite džemom i nanesite ostatak fila od maka.
  • Preko fila od maka stavite četvrtu koru. Malo je premažite mlekom i stavite u zagrejanu rernu na 180 C stepeni da se peče oko 50 minuta.
  • Pečenu pitu izvadite iz rerne, ponovo je premažite mlekom, izvadite iz pleha i samo odvojite papir ali nek ostane na njemu, pokrite i ostavite da se prohladi.
  • Seći na kocke i poslužite. Prijatno!

Bonus saveti

Za pitu koristite pleh veličine 25 x 35, ili okrugli srednje veličine.

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam