Slavska pogača

Sastojci

  • 200 ml mleka
  • 1 kašičica šećera
  • 40 gr kvasca
  • 2 jajeta
  • 50 ml ulja
  • 150 ml jogurta
  • 1 kašičica soli
  • 50 gr brašna za ukrase
  • 50 gr soli za ukrase
  • 1 kašičica gustina za ukrase
  • 35 ml vode za ukrase

Opis

90'
30'
0
0
  • U mlako mleko dodajte izmrvljeni kvasac, kašičicu šećera, kašičicu brašna i ostavite 10 minuta da nadođe.
  • Posebno sjedinite jaje, ulje, so i jogurt.
  • Promešajte i sipajte u mleko pa brašnom zamesite testo. Ostavite da nadolazi 30 minuta.
  • Nadošlo testo još malo premesite. Pleh od 30 cm premažite puterom, stavite testo i rukama blago pritisnite i oblikujte pogaču. Ostavite 30 minuta u plehu da nadođe.
  • Pogaču zatim premažite umućenim jajetom, od gore poređajte dekoraciju po želji i pecite na 200 stepeni 30 minuta. Da se pogača ne bi previše gore ispekla na polovini pečenja prekrijte je papirom za pečenje. Gotovu pogaču prekrijte vlažnom krpom.
  • Ako želite da ukrasite pogaču sjedinite brašno, so i gustin, dodajte vodu pa zamesite testo. Od njega napravite slova ili bilo koju dekoraciju po vašoj želji. Dekoraciju poređajte po pogači nakon što je premažete jajem.

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam