Slavski kolač
Sastojci
- 1 kg brašna (tip 400)
- 1 kockica svežeg kvasca
- 3 žumanceta (za testo) + 1 žumance za premazivanje
- 3 kašike šećera
- 1/2 l mleka
- 1/2 paklice butera
- malo soli (pola kašičice)
- + malo osvećene Vodice
Opis
- Odvojiti jedan deo mleka i zagrejati ga da bude blago toplo i u njega dodati kvasac i malo šećera, da testo kisne.
- Dok testo kisne, u brašno koje je stajalo na sobnoj temperaturi dodati preostalo mleko, žumanca,šećer i so i izmešati i na kraju dodati istopljeni buter kako bi se zamesilo glatko testo. Testo je dobro umešeno kada počne da se odvaja i kada iskaču klobuci/ mehuri na testu.
- Testo prebaciti u posudu za pečenje ostaviti najmanje pola sata da odstoji na toplom mestu, premazati umućenim žumancetom razblaženim sa malo mleka ili vode i dodati ukrase.
- Peći u zagrejanoj rerni na 200 C bez ventilatora dok ne porumeni. Vreme pečenja zavisi i od jačine rerne.
Bonus saveti
Ukrase za testo možete napraviti ovako:
55 gr brašna
1 kašika gustina
1 kašičica soli
40 ml vode.
Sve pomešati, zamesiti i praviti oblike po želji.
Srećno!!!
Komentari