BAKIN ORASNIK
Sastojci
- 200 ml hladne vode
- 500-600 gr brašna
- 2 kašičice sode bikarbone
- prsohvat soli
- 150 ml ulja
- 20 kašika mlevenih oraha
- 10 kašika šećera
- Šerbet- 500 gr šećera
- ćaša i po vode
Opis
- 1. Od brašna, hladne vode, sode bikarbone, ulja i soli zamesiti testo. Dobro ga izradite i podelite na devet jednakih loptica. Pleh prečnika 22 cm podmažite uljem. 2.Uzmite jednu lopticu i razvijte je oklagijom u krug što tanje u veličini pleha.Stavite testo u podmazan pleh, pospite sa malo šećera i mlevenih oraha. Ponovite postupak sa svim ostalim lopticama. 3. Na poslednju koru ne ide fil, već je samo malo poprskajte uljem. Pre pečenja orasnik isecite na kocke i ostavite da tako odstoji 15 minuta. 4.Pecite oo 40 minuta na 200 stepeni dok lepo ne porumeni.Kad bude gotov, ostavite ga da se ohladi, a zatim prelite vrelim šerbetom.
Bonus saveti
Orasnik treba dobro da upije šerbet pre služenja.
Komentari