Uskršnja lisnata pogača

Sastojci

  • 700g brašna
  • 1 kocka kvasca
  • 250ml mleka
  • 150g putera
  • 3 kašike ulja
  • 1 kašičica sirćeta
  • 1 čaša kiselog mleka
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • Malo susama
  • Malo maka
  • 2 jajeta
  • 1 Zumance za premaz

Opis

1'
45'
0
5
  • 1. U toplo mleko izmrviti kocku kvasca i dodati šećer. Ostaviti kvasac sa strane da se aktivira.
  • 2. U aktiviran kvasac, dodati dva jajeta, ulje, sirće, kiselo mleko i brašno i so. Brašno dodavati postepeno mešeći testo varjačom. Zatim na pobrašnjavljenoj površini umesiti jufku.
  • 3. Testo prekriti folijom i ostaviti pola sata da odmori.
  • 4. Nadošlo testo podeliti na pet jednakih jufki. Jufke je potrebno razvući na dimenzije tepsije u kojoj će se peći. Tepsiju premažemo uljem i stavimo pek papir. Razvučeno testo premazati puterom otopljenim na sobnoj temperaturi. Zatim rasklagijati sledeću jufku, preklopiti preko prve i ponovo premazati puterom. Ponoviti postupak sa ostalim jufkama. Testo će izgledati kao na slici.
  • 5. Čašom formirati centar pogače. Nozem pogaču podeliti na 8 jednakih delova koje sečemo od ivice kruga. Svaki trougao uvrnuti. Donji deo zaseći i uvrnuti krajeve kao što je prikazano na fotografiji.
  • 6. Rernu zagrejati na 180 stepeni. Pogaču premažemo umućenim žumancetom i ukrasimo susamom i makom. Dok se rerne greje ostavimo pogaču da odmara.
  • 7. Pogača se peče 45 minuta. Zatim je pečenu prekrijemo krpom da se malo ohladi.

Bonus saveti

Lisnata pogača je naše tradicionalno praznično jelo i bez nje je trpeza nezamisliva. Upotpunjuje naše praznike, ispunjava kuću mirisom, a srca toplinom. Puterasta i mekana pravi je klasik medju receptima.

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam