Uskršnja pletenica
Sastojci
- 450 g brašna
- 1,5 dl mleka
- 1 kockica friškog kvasca
- 100 g šećera
- 2 dl kisele pavlake
- 50 g margarina
- 1 kašičica soli
- korica 1 limun
Opis
- U 1,5 dl mlakog mleka dodamo malo soli , šećera kvasac i malo brašna. Ostaviti na toplom da nadođe oko 10 minuta. Kad se kvasac dignuo, dodamo margarin , kiselou pavlaku, limunovu koricu, šećer i brašno. Smesu zamesimo tako da ne bude pretvrda. Ostavimo oko sat vremena na toplom da testo naraste.
- Podelimo testo na tri dela. Razvučemo ih u trake i ispletemo pletenice.
- Pletenicu premažemo razmućenim jajetom napravino udubljena za jaja, stavimo friska jaja u udubljena i pečemo dok pletenica ne dobije lepu boju. Posle izvadimo premazemo uljenm ako volimo da se sija a mesta gde su bila obicna jaja zamenimo ukrasnim.
Komentari