Uskršnja pogača

Sastojci

  • 700 gr brašna
  • 3 dl mleka
  • 3 dl vode
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 1 kašika soli
  • 1 kašika šećera
  • 2 jajeta
  • 5-6 kašika ulja
  • 100 gr margarina
  • susam, laneno seme...

Opis

70'
30'
0
0
  • U vanglu za mešenje stavite prosejano brašno i so pa izmešajte. Posebno rastvorite kvasac u mlako mleko i šećer pa dodajte u brašno a zatim dodajte ulje, 1 celo jaje i 1 belance. Sve dobro umesite rukama uz postepeno dodavanje vode sobne temperature. Pokrijte testo providnom streč folijom ili krpom pa ostavite da naraste. Naraslo testo izručite na radnu površinu, posutu brašnom. Podelite ga na 3 lopte (1 veću i 2 manje).
  • Od veće lopte oklagijom razvucite veliki krug i isecite je na trouglove (zavisi kolikog prečnika vam je posuda za pečenje). Svaki trougao namažite sa po malo otopljenog margarina pa ga urolajte u obliku kifli a zatim ređajte uz ivicu podmazanog okruglog kalupa i još jedan red. Od jedne manje lopte oklagijom razvucite testo u obliku pravougaonika i secite ga na trake. Svaku traku premažite sa po malo margarina, urolajte i ređajte uz trouglove tj. kifle. Od druge manje lopte pravite pletenice i dodatno ukrasite pogaču. Pokrijte je i ostavite da odmara 10-15 minuta.
  • Umutite žumance sa kašikom mleka pa premažite odozgo a zatim pospite susamom i lanom. Pogaču pecite u rerni na 200 st. oko pola sata, tj. dok ne porumeni.

Bonus saveti

Uskršnja pogača je obavezna na mojoj uskršnjoj trpezi jer je to srpska tradicija kojoj se svi radujemo ♥

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam