Vaskrsna pogača
Sastojci
- 900 gr brašna T-400 meko
- 1 svež kvasac ili 1 kesica suvog kvasca
- 1 kašičica šećera
- 2 kašičice sitne morske soli
- 4 + 1 komada jaja
- 1+1 kašika maslinovog ulja
- 450 ml mleka ili pola mleka a pola vode
- 125 gr putera ili margarina
- 1 kašika susama
- 1 kašika lana
Opis
- Pripremite okruglu tepsiju tako što će te da je obložite papirom za pečenje.
- U dublju posudu sipati 800 gr brašna, morsku so, šećer i kvasac, ako je suvi kvasac direktno u brašno a ako je svež prvo ga otopite u malo mleka sa šećerom.
- Sve promešajte dodajte 2 jaja, kašiku ulja i šolju toplog mleka. Kašikom promešajte pa dodajte i druga 2jaja i još jednu šolju mleka ili vode.
- Nastavite da mesite ručno ili mikserom, nastavci za testo, Ako je potrebno dodajte još tečnosti ili brašna jer testo treba da bude kompaktno, ni previše meko a ni tvrdo, već da se odvaja od ivica posude. Prelijte umešeno testo kašikom ulja, pokrite plastičnom folijom ili kuhinjskom krpom i ostavite da se testo duplira.
- Nadošlo testo samo malo kašikom pritisnite da padne i podelite na 2 dela i prebacite na pobrašnjenu radnu površinu.
- Testo ne mesite već ga rukom razvucite u pravougaonik. Preko stavite deo putera isečen na listiće, pospite sa malo brašna i urolajte kao štrudlu. Malo rukom pritisnite da se dobije deblji pravougaonik. Isecite testo na 7 trouglova. Testo koje je ostalo ostavite sa strane jer će vam trebati za ružice.
- Sada trouglove složite u tepsiju u krug sa razmacima.
- Od drugog dela testa isto razvucite pravougaonik, stavite ostatak putera, presavijte i još malo razvucite i isecite na 7 traka. Trake presavijte na pola i uvijajte ih sa obe strane da se dobiju spiralice. Spiralice stavite izmedju svakog trougla.
- Testo koje vam je ostalo iskoristite da napravite 3 ruže. Izvaljajte testo i podelite na tri dela. Svaki deo razvucite u pravougaonik 10x3 cm i urolajte. Ružice stavite na sredinu pogače i malo tupom stranom noža pritisnite u sredinu da bi se razcvetale. Na mesto koje je prazno zabodite malu čašu.
- Pogaču namažite razmućenim jajetom sa malo ulja, pospite naizmenično trouglove susamom i lanom i ostavite da se testo duplira, oko sat vremena.
- Zagrejte rernu na 200 C stepeni i stavite pogaču da se peče dok ne porumeni, oko 20 do 30 minuta.
- Pečenu pogaču izvadite iz rerne, odstranite čašicu, pokrite i ostavite da se prohladi.
- U udubljenje koje je ostalo na sredini pogače stavite već ofarbano jaje.
- Poslužite pogaču lomeći je na komade.
- Prijatno!
Komentari