Venčić pogača

Objavljeno 20.02.2017. od Narina Ignjatovic

Sastojci

  • 3 dl mleka
  • 2 dl kisele pavlake
  • 1 kvasac
  • 2 jaja
  • 1 kg brašna
  • malo šećera
  • so
  • 250 gr margarina
  • Premaz :
  • 1 jaje
  • semenke lana ili susama

Opis

60'
35'
0
0
  • U dublju posudu pomešati brašno , šećer i so.Kvasac otopiti sa malo mlakog mleka pa umešati u brašno , dodati umućena jaja sa kiselom pavlakom i sve zamesiti sa mlakim mlekom ( po potrebi dodati još mleka ) da se dobije srednje tvrdo testo. Ostaviti na toplom mestu da naraste.Naraslo testo preručiti na radnu površinu ,premesiti i podeliti na 14 jednakih jufki.Svaku jufku malo razvući oklagijom .Na jufku narendati margarin , staviti preko drugu pa opet narendati margarin i tako do sedme na kojoj se ne renda margarin.Postupak ponoviti još jednom sa preostalih sedam jufki.Obe jufke rastanjiti oklagijom što tanje pa seći trouglove i urolati ih. U okruglu tepsiju ređati u krug kiflice ,stim da se ne dodiruju jer će u međuvremenu i pečenju narasti.Nekoliko kiflica preseći na pola i staviti tako da presečeni deo ( širi ) bude gore a uži dole.Ostaviti testo još malo da naraste.Umutiti jaje pa sa njim premazati svaki kroasan ( isečeni deo ne premazivati )i posuti lanom ili susamom. Rernu zagrejati na 250 stepeni i peći pogaču dok ne porumene.

Bonus saveti

Dekorativna i jako ukusna pogaca.

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam