Venčić pogača
Sastojci
- 3 dl mleka
- 2 dl kisele pavlake
- 1 kvasac
- 2 jaja
- 1 kg brašna
- malo šećera
- so
- 250 gr margarina
- Premaz :
- 1 jaje
- semenke lana ili susama
Opis
- U dublju posudu pomešati brašno , šećer i so.Kvasac otopiti sa malo mlakog mleka pa umešati u brašno , dodati umućena jaja sa kiselom pavlakom i sve zamesiti sa mlakim mlekom ( po potrebi dodati još mleka ) da se dobije srednje tvrdo testo. Ostaviti na toplom mestu da naraste.Naraslo testo preručiti na radnu površinu ,premesiti i podeliti na 14 jednakih jufki.Svaku jufku malo razvući oklagijom .Na jufku narendati margarin , staviti preko drugu pa opet narendati margarin i tako do sedme na kojoj se ne renda margarin.Postupak ponoviti još jednom sa preostalih sedam jufki.Obe jufke rastanjiti oklagijom što tanje pa seći trouglove i urolati ih. U okruglu tepsiju ređati u krug kiflice ,stim da se ne dodiruju jer će u međuvremenu i pečenju narasti.Nekoliko kiflica preseći na pola i staviti tako da presečeni deo ( širi ) bude gore a uži dole.Ostaviti testo još malo da naraste.Umutiti jaje pa sa njim premazati svaki kroasan ( isečeni deo ne premazivati )i posuti lanom ili susamom. Rernu zagrejati na 250 stepeni i peći pogaču dok ne porumene.
Bonus saveti
Dekorativna i jako ukusna pogaca.
Komentari