Zebra hleb

Sastojci

  • 600g brašna (tip 400 meko)
  • manja kockica kvasca
  • dve kašičice šećera
  • 100g šećera
  • malo soli
  • jedna do dve šolje mleka
  • 50g putera
  • 2 kašike ulja
  • 2 vanilin šećera
  • šećer u granulama za posipanje
  • kakao
  • ekstra tamni kakao (alkalizovani)

Opis

90'
30'
0
0
  • U činiju sipati šolju mlakog mleka, dodati dve kašičice šećera i jedan izmrvljeni kvasac, zatim ostaviti da nadođe. U drugu činiju sipati brašno, vanilin šećer, so, otopljeni puter, dve kašike ulja i nadošli kvasac.
  • Umesiti meko testo, po potrebi dodavati mleka. Ostaviti da nadođe pola sata. Razmesiti ga, podeliti testo na dva dela, jedan deo ostaviti sa strane i prekriti krpom, drugi deo podeliti na dva dela. U jedan deo dodati svetli kakao, a u drugi deo tamniji kakao. Dobro umesiti.
  • Od svake polovine tamnog testa napraviti po tri "gliste". Tamniji deo rastanjiti u pravugaonik i u njega staviti svetliji komad testa ("glistu"). Postupak ponoviti da dobijemo tri gliste. Beli deo razvijemo u pravugaonik i tri gliste ravnomerno rasporediti po testu.
  • Uviti testo kao za štrudlu i staviti u pleh da nadođe još 30 minuta. Premazati ga mlekom, posuti krupnim šećerom. Peći na 180°C.

Bonus saveti

Deca su oduševljena sa ovom veknicom, a i odrasli. Najlepša je dok je vruća, sa kašikom domaćeg džema ili krema. Idealna za užine, a i za večeru uz šolju toplog mleka. Ova veknica je i poslastica koja nas uvek okupi oko stola.

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam