Dobošar pogača
Opis
Daje se na znanje!"
Ko je bio dobošar
Dobošar je bio zaposlen u opštini, bio je pismen, imao je jak glas, znao je lepo da govori, a vesti je, po pravilu, završavao nekakvom dosetkom. Kasnije, išao bi od ćoška do ćoška, zalupao u doboš, sačekao da se narod sakupi, a onda izvikivao čuveno: „Daje se na znanje!“
Eto daje se na znanje mama Verica sprema ponovo pogaču koja se jako lako sprema, ne zahteva neko umeće, ni trud, gotova je za čas, a diše i miriše.Jedini problem je ako nije kupila papir za pečenje, opet ribanje šerpe. A ko će ribati ujutru šerpu? Svi u glas Rajko, Rajko....
Iz gomile na ćošku čuje se glas, pa ne može i da pravi pogaču i pere šerpu. Šta ne može, to je ženski posao, reče brkati dugajlija.
Zašto ženski, odgovori mu žena sa papilotnama na glavi. Zna se šta je muški a šta ženski posao opet odgovori dugajlija.
Mir zavika dobošar, da Vam pročitam recept, pa se posle prepirite.
Potrebno je za pogaču:
Mala kockica kvascaili jedna kesica suvoga kvasca,
1 kašičica soli,
1 kašičica šećera,
300g brašna i
mlaka voda.
Priprema:
Kvasac razmutiti sa malo mlake vode, šećerom i malo brašna pa ostaviti da nadođe. U vanglu nasuti brašno, nadošli kvasac i so. Vode dodati toliko da dobijete srednje gusto testo, malo gušće nego za palačinke.Dobro izmešajte varjačom.Šerpu obložite papirom za pečenje, izlijtesmesu i ostavite da još malo odstoji. Rernu zagrejte na 200 stepeni, poklopite šerpu poklopcem i stavite da se peče. Na pola pečenja skinite poklopac. Proverite drvenim štapićem da li je pogača pečena. Ako nema testa na štapiću pečena je.
E sad možete da nastavite prepirku, naglasi dobošar.
Žena sa papilotnama reče: " eto šerpa je čista, stavila je papir za pečenje.
Brkajlija joj odgovori: " što nije podmazala mašću šerpu i posula brašnom"
Žena sa papilotnama: " ni jedne više, kreći kući ispred mene, sudove još nisi oprao, ja ne mogu nalakirala sam nokte i kravu da pomuzeš i spremiš deu za spavanje, jasno".
Komentari