Domaći hleb

Opis

Za testo:
250 ml kisele vode
30 g svežeg Alfa kvasca
1 kašičica šećera
1 ravna kašićica soli
1 kašika domaće svinjske masti
500 g brašna
Za premazivanje i posipanje:
po potrebi mleko
po potrebi brašno
Priprema:
Za testo:
1.U 50 ml mlake kisele vode dodati izmrvljen Alfa kvasac,šećer,1 kašičicu brašna,izmešati i ostaviti da nadođe.
U dublju posudu usuti brašno,dodati 200 ml mlake kisele vode,razmućenu mast,so,nadošli kvasac i zamesiti mekše testo.
Prekriti providnom prianjajućom folijom i ostaviti da nadođe.
2.Testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu,premesiti,formirati oblik vekne i staviti veknu u pekač koji ste obložili pek-papirom.
Oštrim nožem zarezati na par mesta(ali ne do kraja,površinski).
Pokriti prividnom prianjajućom folijom i ostaviti da odstoji 30 minuta.
3.Nadošlu veknu premazati mlekom,posuti brašnom i peći u dobro zagrejanoj rerni ma 200 stepeni 30 minuta.
4.Gotov hleb izvaditi iz rerne,uviti u kuhinjsku krpu i ostaviti da se prohladi.
5.Hleb je spreman za posluživanje.
Komentar:
Ovo je naše omiljeno novogodišnje pecivo zato što volimo hleb,pravi domaći kakav je ovaj,mekan i veoma ukusan.Uz pregršt želja ispračamo staru,a dočekujemo Novu godinu.Svima želim puno zdravlja,sreće i neka Vam se ispune sve želje.

0
0

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam