Domaći somuni

Opis

Za testo:
500 g brašna
15 g Alfa kvasca
1 kašičica soli
300 ml voda
1 kašika alkoholnog sirćeta
5 kašika ulje
Priprema:
U 150 ml mlake vode rastvoriti Alfa kvasac,dodati 1 kašiku brašna,izmešati i ostaviti da odstoji 5 minuta.U dublju posudu usuti brašno,dodati so i izmeśati.Zasebno sjediniti 150 ml mlake vode,alkoholno sirće,ulje i izmešati.Dodati rastvoren kvasac,dodati malo brašna i mešati varjačom.Postepeno dodavati svo brašno i zamesiti mekše testo.Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji sat vremena.
Testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti na 4 dela formirajući jufke.
Jufke razviti oklagijom i poređati u pleh obložen pek-papirom.
Peći u dobro zagrejanoj rerni na 200 stepeni 15 minuta.
Gotove somune izvaditi iz rerne,prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohlade.
Somene poslužiti uz pljeskavice i pomfrit.
KOMENTAR:
Evo mog predloga za domaće somune koje možete pripremiti za prvomajske praznike.Uživajte u prirodi i druženju uz roštilj i somune.

0
0

Povezano

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam